Panda uczy, jak lepić chińskie pierogi

Panda uczy, jak lepić chińskie pierogi

Lepienie pierogów to impreza zorganizowana przez Centrum Języka Chińskiego Panda. Gościła nas dziś rano Pierogarnia Chińska z Gdyni. Impreza odbyła się pod hasłem „Orientalne warsztaty kulinarne” czyli gotowanie na żywo pod opieką chińskich kucharzy. Uczestnicy mieli krótką lekcję na żywo z zamawiania potraw w języku chińskim. Ta umiejętność jest przydatna także dla osób, które na co dzień nie uczą się chińskiego. Uczyliśmy się, jak prawidłowo trzymać pałeczki, no i przede wszystkim – jak lepić prawdziwe chińskie pierogi.

Skąd się w Polsce wzięły pierogi?

Koncepcja takiej potrawy jak pierogi wszędzie jest – przynajmniej teoretycznie – taka sama. Widoczne jednak są różnice w technice lepienia pierogów, co uwidaczniało się w stosowaniu babcinych technik rodem z nad Wisły, zamiast tych pochodzących z kuchni dalekiego wschodu. Wracając do pierogów i ich pochodzenia to przyjmuje się, że pierogi przywędrowały do Polski przez Ruś z Azji dzięki wyprawom zakonnika Jacka Odrowąża.

Jak się robi prawdziwe chińskie pierogi?

Tego niestety nie możemy ujawnić ;). Wiedzą to jednak dzisiejsi uczestnicy warsztatów kulinarnych, którzy zobowiązali się do zachowania tej tajemnej wiedzy chińskich kucharzy na własny domowy użytek. Tak czy inaczej każdy z uczestników gotowania na żywo z chińskim kucharzem ulepił kilkanaście pierożków, aby po ugotowaniu ich na parze spałaszować je ze smakiem.

Wszystkim serdecznie dziękujemy za przybycie. Mamy szczerą nadzieję, że spędzony z nami dziś czas był udany. Zachęcamy do wykorzystywania nabytych umiejętności na co dzień, do odwiedzenia restauracji Pierogarnia Chińska oraz oczywiście – uczenia się języka chińskiego z Centrum Panda.

Kolejne orientalne warsztaty kulinarne…

Restauracji „Pierogarnia Chińska” pragniemy podziękować za wzorową organizację i udzielone porady. Dzisiejsza wspólna impreza cieszyła się niezwykle dużym zainteresowaniem. Niestety nie ma już miejsc na następną sobotę (13 grudnia, 10.00).

Kulinarnych smakoszy zachęcamy do aktywnego śledzenia strony internetowej www.naukachinskiego.pl oraz profilu Pandy na www.facebook.com/pandaszkola. W przyszłości impreza będzie prawdopodobnie powtórzona. Być może przyjrzymy się uważniej także innym potrawom z bogatego menu, jakie posiada Pierogarnia Chińska!

Z nami poznasz nie tylko chińską kuchnię!